UN BLOC MONOGRÀFIC PER APROPAR-SE A LA MAÇONERIA


ACCIÓ SOCIAL I MAÇONERIA

Permeti’ns, amable lector/a, tornar per un moment a l’edat mitjana, als Gremis de Constructors, o sigui a la Maç.·. Operativa.

Els vells Gremis actuaven com escola de formació en els diversos oficis que integraven. El dels Maçons o Constructors, a més de la realització de l’obra, mantenia tasques de docència sobre els diferents oficis requerits en el seu camp. Molts picapedrers, paletes, vidriers, projectistes, escultors, etc. van ser formats a la Lògia, que era la denominació que es donava a l’edifici adjunt, construït prèviament a l’inici de l’obra amb finalitats de magatzem, habitatge i escola per als obrers.

Aquella Maç.·. Operativa medieval, així com la moderna Especulativa, es preocupava per la formació de la persona. En l’actualitat, tant per mitjans de la iniciativa de Maçons com per la col·lectiva de RR.·.LL.·. i Federacions Maçòniques, s’han creat institucions per a la divulgació interna així com d’altres obertes a la ciutadania en general, on es fomenta la cultura com a base de la millor relació humana. D’exemples en trobem molts i molt diversos: des de la Universitat Lliure de Brussel·les a cursos per l’alfabetització d’adults, des dels Cors de Clavé a un modest curset de iniciació als escacs per a infants, des de la plural i laica Escola Moderna de Ferrer i Guàrdia a la Acadèmia per a la Il·lustració de la Dona de Clotilde Cerdà.

En l’actualitat, la Maç.·. Liberal espanyola s’ha manifestat a favor de la neutralitat confessional a l’escola, ha afavorit cursets i seminaris en Universitats sobre diferents aspectes educatius com ara Ciutadania, Dret i Ètica; ha impartit ensenyament a immigrants sobre temes sanitaris, legals i d’integració i ha col·laborat en projectes aliens d’ONG. Per iniciativa d’alguns dels seus membres s’han creat organitzacions dedicades a l’ajut solidari i al foment de la cultura.

Malgrat tot, la Maçoneria no és ni pretén ser qualificada com una “institució d’acció directa”, atès que el seu Mètode busca el desenvolupament positiu de la societat en el foment del coneixement mitjançant la raó i per l’exemple en l’actuació dels Maçons en el seu cercle social, professional i familiar.